Błąd 16502, świeci siękontrolka silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Zamieszczone przez Pidziek
    Ta temp. dziwni skacze...
    dlaczego...ja bym napisał, że to wręcz modelowy wzrost temeratury.
    Zamieszczone przez zak14
    Zachowuje się w sposób najbardziej klasyczny
    no właśnie.
    60C w +- 7/8 minut czyli normalnie - przy temeraturze 9C i "zimnym" silniku ...do 80C w +- 12 minut (oszczędzałaś silnik jak widać z obrotów, czekałeś by olej osiagnał 60/70 stopni ?).
    Pomiedzy 943 a 974 pewnie stałeś ...jakieś 31sekund nie widać "wachnięcia" temeratury ... czy 31 sekund to nie czas na zbicie temeratury przez olej - w sumie temeratura 82-80 więc prawdę mówiąc nie ma się czego czepiać.
    Ciekawe jak wykres będzie wyglądał gdy znacznie wzrośnie temperatura dobowa i gdy "pociśniesz" zdecydowanie po trasie. Mógł byś dodać takie wykresy będzie ciekawe porównanie z tym co wkleiłeś.

Zamieszczone przez natash
    Pany czy wy żyjeta
    tak...są tacy co od środy napierniczają 24h a z soboty na niedzielę mają jeszcze służbę ... ad:
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Witam,
    Podczas jazdy po ok 7-8 km zapaliła mi się kontrolka silnika. Gdy wróciłem do domu standardowo podłączyłem pod VAGa, który wypluł mi błąd 16502 (sporadyczny). Z tego co wybuszowałem w necie to ma to związek z temperaturą płynu chłodzącego. Czy ktoś z Was wie w czym tkwi problem?

Zaznaczam że przez 50 km powrotu do domu obserwowałem wskaźnik temperatury płynu chłodzącego znajdujący się w zegarach. Trzymał 90 stopni i ani drgnął. Dlatego wydaje mi się, że to nie termostat. Gdy po powrocie podpiąłem pod kompa (minęło ok 20 min zanim poszedłem z parkingu po komputer i wróciłem), odpaliłem go i dalej błąd się wyświetlał. Jak go zgasiłem, skasowałem błąd to już się nie wyświetlał. VAG pokazywał temperaturę silnika między 93-95 stopni (na zegarach idealnie 90).

Trzy miesiące temu także wyświetliła mi się ikona błędu na zegarach, ale sama zgasła więc zbagatelizowałem sprawę. Oczywiście z ciekawości podłączyłem pod komputer i był ten sam błąd co teraz który skasowałem (Poprzednio ikonka na zegarach zgasła sama, zanim zdążyłem skasować błąd)

Czy to jest wina czujnika G62? Gdzie on się znajduje w Superbie/Passacie 2,8 AMX?

Macie jakieś inne propozycje?
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Wielkie dzięki. Czyli tak jak myślałem. A w którym miejscu on się znajduje? Nie mogę go znaleźć ani w elsie ani etce
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hmmmm ..... nie potrafię powiedzieć. Poszukam - podzielę się wynikami szukania. :-)
          Pozdrawiam,
          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

Pracuję...